George Crane, un cunoscut scriitor american, se află în aceste zile la Zalău, oraş în care a trăit o parte din ultimii ani şi în care îşi va petrece această iarnă. Crane spune că se simte foarte legat de judeţul Sălaj şi de oamenii de aici şi că, în prezent, scrie o carte în care o parte importantă e legată de aceste lucruri.
Noul roman pe care George Crane a început să-l scrie este despre România. Mai exact, o mare parte a acţiunii romanului se petrece în ţara noastră, având ca punct central o perioadă de două luni a vieţii sale pe care şi-a petrecut-o aici, la Zalău, veghind la căpătâiul unui prieten de-al său, scriitor, care s-a stins din viaţă.
L-au impresionat tradiţiile din Sălaj
Dincolo de sentimentele inerente unei astfel de situaţii şi care pot trezi instinctul artistic al unui scriitor, George Crane a mărturisit că a fost profund impresionat de dragostea şi de modul în care oamenii de aici au grijă de ai lor atunci când sunt bolnavi şi de tradiţia înmormântării din satele din Ardeal.
Scriitorul american spune că a fost impresionat până la lacrimi de obiceiul atingerii umărului celui din faţă, astfel încât comunitatea devine un tot unitar, gest simbolic încărcat de numeroase semnificaţii umane şi spirituale. George Crane a văzut în acest gest o semnificaţie cu ramificaţii care se întind dincolo de tradiţia înmormântării, în viaţa şi în spiritul românilor.
„Există aici la voi un soi de căldură şi generozitate, de apropiere umană, de sensibilitate familială pe care n-o mai vedem în America. Toate lucrurile au un «lustru» de Europă veche, o identitate culturală pe care noi, ca americani, am pierdut-o, deşi cred că şi la voi se pot observa schimbări“, afirmă George Crane. În plus, el crede că, în următorii zece ani, românii s-ar putea considera norocoşi dacă şi-ar menţine această identitate culturală. „Iubesc acest sens al iden