Rezolvarea problemelor legate de Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori ar putea fi una dintre condiţiile accesării următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat joi preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, după întâlnirea cu delegaţia FMI. Potrivit acestuia, FMI a solicitat ca OUG 50/2010 să nu se aplice și la creditele vechi. Sursa: Adrian Scutariu
Deputatul PSD spune că Ordonanţa 50/2010 se va aplica în conformitate cu legea pe care Parlamentul o va aproba, existând posibilitatea ca proiectul de act normativ să sufere modificări. Potrivit lui Ştefan Viorel, modificările nu exclud şi varianta de a se introduce un amendament de eliminare a prevederilor care vizează contractele de credit aflate în derulare.
"Ar trebui până în 15 decembrie să avem OUG 50 modificată, într-o formula agreată de Comisia Europeană (CE), pentru că s-a pus din nou în discuţie faptul că, aşa cum s-a făcut extinderea prevederilor directivei europene prin transpunerea în legislaţie, prin Ordonanţa 50, ar exista şi o posibilitate de declanşare a procedurii de infringement", a spus preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe.
Întrebat dacă şi Comisia Europeană a condiţionat acordarea tranşei de modificarea OUG 50/2010, Viorel Ştefan a răspuns: "Nu, vorbim doar despre FMI".
Impact calculat în funcție de interese
Viorel Ștefan a mai precizat că una dintre problemele membrilor comisiei care trebuie să adopte forma finală a Ordonanţei 50/2010 o reprezintă faptul că, până în prezent, nimeni nu a reuşit să facă o evaluare a pierderilor pe care băncile afirmă că le vor avea prin extinderea aplicării prevederilor Directivei 48 şi la stocul de credite.
"Există diferite scenarii, de la 300 milioane euro până la 900 milioane euro, venite din partea