Ce model de corectare a dezechilibrelor din economie adoptă politicienii români: "Să facem ajustare, dar de fapt să nu o facem", spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, făcând referire la replica personajului Farfuridi din "O scrisoare pierdută", de I.L. Caragiale
Guvernul evită să facă ajustările reale, necesare pentru revenirea economiei, şi nu are curajul de a spune populaţiei că strângerea curelei duce la scăderea nivelului de trai. Este mesajul transmis de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu ocazia seminarului cu tema "România încotro - cum să redăm încrederea", organizat în urmă cu două zile la sediul băncii centrale. "Chiar dacă se acceptă ajustarea, şi spun acum un lucru pe care l-am trăit, ea este ca la Caragiale. Să facem ajustare, dar de fapt să nu o facem", a spus şeful BNR, făcând referire la replica personajului Farfuridi (legată de revizuirea Constituţiei, n.r.) din "O scrisoare pierdută", de I.L.Caragiale. El a explicat în ce constă modelul adoptat de politicienii care vorbesc de măsurile necesare corectării dezechilibrelor din economie.
Astfel, ei nu acceptă creşterea impozitelor, ba chiar se gândesc la scăderea lor şi la creşterea cheltuielilor. "Cum vine asta? Ajustarea e dureroasă, duce la scăderea nivelului de trai şi factorul politic nu şi-o poate asuma cu uşurinţă, să spună: fii atent aici, din momentul acesta nivelul de trai scade cu 5-7%", a adăugat guvernatorul BNR. Isărescu a evocat şi întâlnirile la care a participat alături de diverşi politicieni, pe această temă. Astfel, în momentul în care trebuie să-şi spună punctul de vedere pe marginea unor asemenea măsuri, aceştia fie dispar din sală sau nu mai votează, fie "vorbesc, dar nu ţi-e clar, probabil că nu ştiu să se exprime".
La limita finanţării ieftine
Cu alte cuvinte, statul nu mai poate trăi la infinit din împrumuturi, în c