Întrebarea este lansată chiar de directoarea SC NEPTUN SA, societate care are în proprietate clădirea veche de 133 de ani din centrul Piteştiului.Sătui de încercările eşuate de a vinde hanul construit în 1877, proprietarii s-au gândit să-i facă o ofertă latifundiarului din Pipera, asta după ce au postat, fără succes până acum, şi un anunţ de vânzare pe internet.
Odinioară, o bijuterie, acum într-o continuă degradare. Aceasta este soarta Hanului Gabroveni din Piteşti. Construit în 1877, în capul străzii Sfânta Vineri, hanul era locul unde veneau să se ospăteze boierii aflaţi în trecere prin oraş.
După ce a fost închis, locul a devenit sediu de birouri al Întreprinderii Comerciale de Stat pentru Alimentaţie Publică, care, după Revoluţie, s-a împărţit în două societăţi: SC AURORA SA şi SC NEPTUN SA.
În 1994, mai mulţi salariaţi au devenit acţionari ai acesteia din urmă, dintre ei rămânând până în prezent 25, cu 4.528 de acţiuni. În 2004, Hanul Gabroveni a intrat pe lista Monumentelor istorice, iar Primăria Piteşti a primit un drept de preempţiune.
Patru ani mai târziu, în urma adunării generale a acţionarilor SC NEPTUN SA, directoarea acesteia, Mioara Haliţ, a făcut o ofertă de vânzare către Primărie.
Nu sunt doritori
Pentru clădirea şi terenul aferent de 934 de metri pătraţi, precum şi pentru anexele de pe o suprafaţă vecină (de 181 metri pătraţi), în care funcţionau grajdurile pentru caii clienţilor de la han, proprietarii au cerut 3,3 milioane de euro. Suma le-a părut imensă consilierilor locali, care au ales ca Primăria să nu cumpere nimic.
Doi ani mai târziu, după o reevaluare şi o scădere a preţului, respectiv de la 3.000 de euro pe metrul pătrat pentru terenul şi clădirea hanului la 1.500 de euro şi de la 1.000 de euro pe metrul pătrat pentru terenul cu anexele degradate, la 500 de euro, răspunsurile de la Primărie şi de l