Tehnicile creative ajută la evaluarea stării de sănătate psihoemoţională şi oferă ajutor, indiferent de natura problemei. Folosit de psihologi mai ales în lucrul cu copiii, jocul poate deveni terapie şi pentru adulţi.
Punte de legătură între lumea adulţilor şi cea a copiilor, jocul îi ajută pe cei mici să-şi exprime emoţiile şi să comunice, de aceea, joaca propusă de psiholog este un demers terapeutic. Terapia prin joc se aplică micuţilor cu dizabilităţi fizice şi psihice - copii spitalizaţi, cu boli grave sau incurabile - precum şi copiilor fără patologii, dar care prezintă dificultăţi de adaptare.
Instrument pentru o dezvoltare armonioasă
În terapia prin joc, psihologul poate iniţia o poveste în care personaj este, de exemplu, o păpuşă, iar cel mic va continua povestea conform trăirilor sale. Astfel, psihologul poate evalua starea emoţională a copilului, temerile şi gândurile sale. „Copilul nu are capacitatea de a disimula, de aceea reacţionează, în joc, conform modului în care gândeşte, conform convingerilor şi trăirilor sale", explică psihoterapeutul Bogdana Bursuc de la Cabinetul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie Mind Institute din Bucureşti.
Jocul nu este doar prilej pentru observaţie, ci şi pentru intervenţie asupra copilului. Un exemplu oferit de psiholog este acela al unui copil perfecţionist, care poate învăţa, în cadrul jocului, că imperfecţiunea este acceptată şi frumoasă. O modalitate de joc poate consta în colorarea după contururi, pe care copilul va face eforturi să nu le depăşească. Psihologul îi poate propune să „păteze" desenul cu apă, după care tabloul este expus şi lăudat în faţa copiilor pentru noua lui frumuseţe imperfectă. Astfel, copilul va înţelege că imperfecţiunea este normală.
Ajută copiii cu probleme fizice sau psihice
În România, numeroase spitale şi centre de îngrijire de tip hospice colaborează cu