La mai puţin de un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, liderii europeni discută joi şi vineri la Bruxelles despre posibila modificare a acestuia, astfel încât el să cuprindă un mecanism permanent de gestiune de criză. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
La mai puţin de un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, liderii europeni discută joi şi vineri la Bruxelles despre posibila modificare a acestuia, astfel încât el să cuprindă un mecanism permanent de gestiune de criză.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Ideea ţine de ordinul absurdului, par să spună voci ale Comisiei Europene, care a întâmpinat extrem de nervoasă această propunere franco-germană, făcută pe 18 octombrie, la Deauville.
Pe lângă Comisia Europeană, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker vorbeşte chiar despre "o propunere inacceptabilă", întrucât nu se mai poate modifica şi re-ratifica un Tratat născut şi aplicat cu atâta greutate.
Germania şi mai recent şi Franţa cred însă că aceasta este unica metodă pentru ca mecanismul de rezolvare a crizelor naţionale, pe care le mai pot traversa statele membre să devină peren începând cu anul2013. Un astfel de mecanism a fost aprobat în mai anul acesta, însă doar pentru o perioadă de trei ani.
Ideea îi divizează însă chiar pe liderii de centru-dreapta, care se reunesc separat înaintea summit-ului european şi dezbat problema, o reuniune la care va participa în premieră şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Se va căuta acolo şi apoi în cadrul summit-ului, o alternativă la amendarea Tratatului, astfel încât o nouă ratificare să nu fie necesară şi asta întrucât Uniunea Europeană a avut suficiente probleme cu ratificările din Irlanda, Polonia şi Cehia, pentru a-şi dori să nu mai treacă din nou printr-un astfel de