Modificările au fost incluse de Guvern în proiectul legii educaţiei, prin acceptarea unor amendamente formulate de parlamentari la actul normativ pentru care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.
Totodată, rudele de până la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan funcţii de conducere în universităţi, relatează Mediafax.
Decizia a fost luată într-o şedinţă de guvern care s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 1.00.
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că unul dintre amendamentele acceptate este ca directorii instituţiilor de învăţământ să nu mai poată ocupa funcţii de conducere într-un partid, ca măsură de depolitizare în sistemul preuniversitar şi universitar.
"Este vorba de a nu deţine funcţii de conducere, de a nu deţine funcţii politice de conducere, tot aşa cum este interzis ca un rector să aibă în acelaşi timp funcţii politice importante. Apartenenţa la un partid politic este un drept constituţional al fiecăruia, însă dorim să ne asigurăm că şcolile şi universităţile noastre nu sunt conduse şi nu există o mână lungă a politicului în ele", a spus Funeriu.
Solicitat de jurnalişti să definească ce înţelege prin funcţii politice, ministrul a răspuns : "Demnităţi, demnităţi publice, este vorba de funcţii de conducere în partide politice".
Şcolile cu puţini elevi vor putea fi comasate
O nouă prevedere stabilită în Legea educaţiei este că şcolile în care învaţă puţini elevi vor putea fi comasate.
"Efortul pentru raţionalizarea reţelei şcolare în România va continua, pentru că cel mai important lucru este să oferim fiecărui copil român o oportunitate educaţională cât mai mare, iar oportunitate educaţională într-o şcoală în care se învaţă la simultan, la o sută, două trei met