Nici vântul, nici soarele şi nici apa nu sunt gratis. Nici măcar ieftine. Realizarea ţintelor privind ponderea surselor regenerabile în consumul de electricitate va aduce facturi mai mari. Sursa: AFP Photo
După ani de discuţii, capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile se înmulţesc în România. Proporţional va creşte însă şi preţul electricităţii care va trebui suportat de consumatori.
Numai pe eolian, capacitatea instalată va ajunge la finele acestui an la circa 650 MW, potrivit calculelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Foarte mult, dacă ne gândim că în 2009 ne puteam "lăuda" doar cu 14 MW.
Reprezentanţii Transelectrica susţin însă că cererile sunt mult mai mari, pentru circa 31.000 MW, de peste zece ori mai mult decât poate suporta sistemul energetic naţional.
Cât ne costă vântul
Pe de altă parte, cu toate că ne putem lăuda cu statutul de ţară "verde", costurile ce vor fi suportate de consumatori nu sunt nesemnificative, dat fiind că pentru un MWh eolian livrat în reţea se acordă un certificat verde care valorează acum 55 euro.
Anul acesta, de pildă, după punerea în funcţiune de către CEZ a parcului de la Fântânele, influ enţa în preţul electricităţii a certificatelor verzi va fi de 2,85 lei/MWh, faţă de 1,21 lei/MWh, cât a fost în 2009, a declarat ieri Ion Lungu, preşedintele Aso ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.
Anul viitor, dacă pentru un MWh din surse eoliene se vor acorda două certificate, potrivit noilor reglementări, iar capacitatea instalată va ajunge la 1.500 MW, impactul în preţ ar urca la 14 lei/MWh. Dacă aceste costuri vor fi transferate consumatorilor casnici de către Autoritatea de Reglementare în domeniu, atunci tarifele ar putea creşte cu circa 4%, a explicat Lungu.
"O energie curată e costisitoare