De la un an la altul, mirajul muncii în străinătate este tot mai mare în rândul doljenilor. Înainte de a opta pentru un astfel de job, cei interesaţi trebuie să aibă în vedere faptul că, indiferent din ce ţară provine angajatorul, cunoaşterea limbii engleze la un nivel conversaţional este unul dintre criteriile de selecţie nelipsite.
În condiţiile în care numărul şomerilor din Dolj se menţine în continuare peste 30.000, iar cel al posturilor vacante nu depăşeşte câteva sute, găsirea unui loc de muncă în judeţ este extrem de dificilă. Astfel, tot mai mulţi doljeni au solicitat informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă din Uniunea Europeană, în încercarea de a-şi găsi o slujbă în străinătate. „De la începerea crizei, numărul doljenilor care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja în alte ţări europene a crescut mult“, a declarat Simona Dumitriu, consilier Eures în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, care a explicat că oamenii pot apela la acest serviciu gratuit, indiferent dacă sunt deja angajaţi sau sunt şomeri indemnizaţi ori neindemnizaţi. Aceasta a explicat că, din 2007 şi până în prezent, peste 5.000 de doljeni s-au înscris în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate.
Doljenii sunt dispuşi să accepte locuri de muncă sub nivelul pregătirii lor
O dată cu începerea crizei, o mare parte dintre cei care încearcă să plece la muncă în afara graniţelor României sunt dispuşi să accepte slujbe sub nivelul pregătirii lor, inclusiv posturi de muncitori necalificaţi. „Doljenii solicită în primul rând locuri de muncă în funcţie de pregătirea lor. Dacă nu găsesc, acceptă să lucreze şi ca muncitori necalificaţi“, a explicat Simona Dumitriu. În plus, comparativ cu anii trecuţi, când cei mai mulţi solicitau locuri de muncă în agricultură, în ţări precum Spania şi