Cu sau fără legătură cu marele protest sindical organizat miercuri, în această săptămâna a fost programată pentru analiză în plenul Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă care propune reîmproprietărirea sindicatelor reprezentative, rămase fără sediu. Însă proiectul de lege nu pare să ţină cont de faptul că sindicatele nu au reuşit nici acum să clarifice problema patrimoniului imobiliar lăsat moştenire de sindicatul-mamut de dinainte de 1989 – Uniunea Generală a Sindicatelor din România. În Timişoara, Casa Sindicatelor face obiectul unui litigiu între două confederaţii sindicale reprezentative.
Hrebenciuc, printre iniţiatorii proiectului de lege
“Propunere legislativă privind unele măsuri pentru asigurarea spaţiilor necesare desfăşurării activităţii confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional” se numeşte proiectul de lege vizând reîmproprietărirea sindicatelor, proiect care are ca iniţiatori trei deputaţi P.S.D. : Viorel Hrebenciuc, Dumitru Chiriţă şi Aurelia Vasile. Proiectul rămâne pe mai departe “în cărţi”, nefiind întrunită majoritatea pentru respingerea sa. Ideea care stă în spatele lui e că marile confederaţii sindicale ar putea primi, în folosinţă gratuită, sediile din imobilele de stat în care îşi desfăşoară activitatea şi vor avea posibilitatea să le cumpere, după şase luni, la valoarea contabilă, şi nu a pieţei. Marile confederaţii sindicale vor fi obligate, în schimb, să utilizeze imobilele primite în folosinţă gratuită de stat numai ca sedii în care să-şi desfăşoare activitatea şi să asigure cheltuielile de întreţinere.
Guvernul nu s-a declarat de acord cu această variantă, motivând că “instituirea posibilităţii vânzării imobilelor la valoare contabilă, care de multe ori este una derizorie raportat la valoarea de piaţă este de natură să afecteze semnificativ bugetul de stat”, şi de aceea Executiv