Potrivit BNR, valoarea creditelor restante a crescut în luna septembrie cu 9% faţă de august, la 15,66 miliarde de lei
Nicolaie Chidesciuc: Volumul creditelor neperformante va continua să crească şi anul viitor, când economia se va contracta
Adrian Mitroi: Această creştere se datorează în principal majorării TVA, scăderii salariilor şi disponibilizărilor
În acest an, tot mai mulţi români au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la bancă la timp, tendinţă care s-a înrăutăţit de la o lună la alta. Potrivit datelor BNR, valoarea creditelor restante a crescut în luna septembrie cu 9%, la 15,66 miliarde de lei. Astfel, împrumuturile în valută cu întârzieri la plată, exprimate în lei, însumau la finele lunii septembrie 8,36 miliarde de lei, în urcare cu 14,6% faţă de august, când se situa la 7,29 miliarde de lei, în condiţiile în care în luna septembrie, cursul mediu a fost de 4,2642 lei/euro, în creştere cu 0,59% faţă de cel din august, de 4,2389 lei/euro.
În plus, creditele restante în lei au continuat să urce şi ele în luna septembrie, dar mai lent, cu 3,5%, la 7,30 miliarde de lei, în condiţiile în care în august acestea se situau la 7,07 miliarde de lei.
Creditele restante în valută reprezentau 6,36% din totalul împrumuturilor acordate în monedă străină, cu aproape un punct procentual peste nivelul de la finele lunii precedente, de 5,57%. Ponderea creditelor restante în total credite în valută a fost de 3,04% la începutul acestui an. Valoarea împrumuturilor în lei cu întârzieri la plată reprezintă 9,36% din totalul creditelor acordate în monedă naţională, ponderea urcând de la 9% în august.
Restanţele vor creşte şi anul viitor
Analiştii nu ne dau prea multe semne de revenire, mai mult aceştia estimând o înrăutăţire a situaţiei în perioada următoare. "Această tendinţă va continua şi în perioada urm