Sistemul sanitar nu absoarbe bani din proiecte europene pentru că nu beneficiază de un program de finanţare propriu, care să fie gestionat de Ministerul Sănătăţii. Renovarea spitalelor şi cumpărarea de echipamente medicale ar fi principalele nevoi care aşteaptă ajutor financiar din exterior.
Riscul de moarte clinică planează şi asupra Spitalului Judeţean din Timişoara
Reparaţi aparatul de radioterapie de la Fundeni!
Focşani: Spital finalizat după zece ani! / Autorităţile Judeţene inaugurează astăzi spitalul din Dumitreşti
E vremea investiţiilor în spitale private!
Alocarea banilor europeni către Sănătate ar trebui regândită, întrucât până acum acest subiect a fost ignorat, s-a spus ieri la conferinţa „Fonduri structurale pentru sănătate. Oportunităţi şi bune practici". Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că, în prezent, instituţia pe care o conduce nu poate accesa fonduri europene decât în calitate de beneficiar, în cadrul unor programe gestionate de alte instituţii. Aceste proiecte vizează dezvoltarea resurselor umane şi a capacităţii administrative şi nu există posibilitatea ca să se ceară bani pentru reabilitarea sau echiparea infrastructurii spitaliceşti. De aceea, ministrul Cseke propune un program operaţional dedicat strict acestui domeniu, în cadrul căruia Ministerul Sănătăţii (MS) să poată gestiona fonduri structurale, în calitate de Autoritate de Management.
CITEȘTE ȘI: Societatea civilă salvează viaţa micuţilor internaţi la secţia de pediatrie din Reșița
Astfel de programe sunt în prezent la dispoziţia altor instituţii şi sunt destinate pescuitului, mediului, creşterii competitivităţii economice sau dezvoltării resurselor umane. „Consider că sistemul de sănătate ar trebui să fie o prioritate de gradul zero atât la nivel naţional, cât şi în absorbţia fondurilor europene. Cu toate