Lăcaşul de cult va fi construit în cadrul unui proiect transfrontalier bulgaro-român. Valoarea totală a investiţiei este de 1,5 milioane de euro, aceasta vizând realizarea a două mănăstiri identice pe ambele maluri ale Dunării.
Proiectul s-a născut în anul 2007, când Mitropolia din Russe (Bulgaria) a iniţiat un proiect prin care îşi propunea să realizeze din fonduri europene o mănăstire în localitatea Basarabovski. Proiectul n-ar fi devenit eligibil dacă nu devenea transfrontalier. În acel moment, a fost contactată Episcopia Giurgiului pentru a deveni partener în acest proiect, noua mănăstire urmând să se realizeze în localitatea Slobozia, din apropierea municipiului Giurgiu.
„Am acceptat şi a fost foarte greu pentru că am avut la dispoziţie doar o lună să întocmim toată documentaţia. Nu aveam absolut nimic, termenul era cumplit. Am primit însă sprijin de la toată lumea”, spune preotul Mihail Balaban, responsabilul de proiect.
Biserici-gemene peste Dunăre
Noua mănăstire Sfântul Ioan Rusu urmează să fie amplasată lângă o micuţă mănăstire din comuna Slobozia, acesta din urmă urmând să rămână, după finalizarea lucrărilor, pe post de biserică paraclis.
Proiectul transfrontalier „Minunile ortodoxiei în Bulgaria şi România” are o valoare de 1,5 milioane de euro, banii fiind împărţiţi egal pentru realizarea a două biserici gemene, una în Basarabovski şi una în comuna Slobozia. Episcopia Giurgiului va participa cu o cotă de finanţare de 2,18%, restul banilor fiind asiguraţi de UE. Terenul unde va fi construită mănăstirea are o suprafaţă de 20 de hectare, aici fiind în urmă cu câţiva ani o unitate militară, care a fost preluată de Episcopie prin ordonanţă de Guvern. Proiectul realizat din fonduri europene presupune şi reabilitarea a trei foste depozite de muniţie, care urmează să fie transformate în biblioteca mănăstirii, muzeu şi sală de mese.