Opoziţia a decis să părăsească astăzi şedinţa parlamentului în care premierul Emil Boc şi-a asumat legea educaţiei, susţinând că demersul este anti-constituţional. PSD şi PNL au invocat amânarea unei decizii a Curţii Constituţionale pe procedura de angajare a răspunderii. Emil Boc a parat:"Dacă există vreun text constituţional care prevede amânarea asumării până când se pronunţă Curtea Constituţională, vă rog să-l invocaţi". Sursa: Rayvan Valcaneantu
Cu acordul preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), premierul a continuat cu angajarea răspunderii chiar dacă în sală nu a fost decât un sfert din numărul de parlamentari. Asumarea nu a durat însă mai mult de 20 de minute, în timp ce scandalul din plen s-a întins peste o oră. PSD şi PNL au anunţat că vor depune moţiune de cenzură.
Opoziţia a boicotat asumarea lui Emil Boc. Guvernul însă a mers mai departe, în condiţiile în care, deşi nu a existat cvorum de şedinţă, Ioan Oltean "a apreciat" că "nu e nevoie" să facă din nou prezenţa. PDL a repetat, practic, scenariul de la legea pensiilor, când Roberta Anastase a aprobat adoptarea actului normativ, deşi în sală era doar 80 de deputaţi din necesarul de 169.
Dacă disensiunile pe cvorum au durat mai bine de o oră şi jumătate, premierul şi-a epuizat întreaga angajare a răspunderii în doar 20 de minute. În final, Boc a concluzionat sec: "Chestiunile procedurale cred că au fost clarificate în plenul parlamentului. Altceva nu am de adăugat".
Nicolăescu: Legea educaţiei e o nenorocire pentru învăţământul românesc
Disputa pe asumare a început în Sedinţa Birourilor Permanente, unde opoziţia nu s-a mobilizat însă suficient, aşa că a continuat în plen.
PSD-istul Cristian Dumitrescu a reclamat încălcarea Constituţiei, atâta vreme cât judecătorii Curţii nu s-au pronunţat asupra sesizării făcute de preşedintele Sena