Restanţele înregistrate de clienţii cu împrumuturi în lei şi-au temperat ritmul de creştere în ultimele luni după un avans accelerat pe parcursul anului trecut.
Populaţia şi companiile aveau la sfârşitul lui septembrie rate restante însumând 15,7 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro), ritmul de creştere al întârzierilor la plată accelerând în comparaţie cu lunile anterioare pe fondul problemelor mai mari cu împrumuturile în valută. Ponderea ratelor restante în soldul total al creditelor a urcat la 7,5% în septembrie, aproape dublu faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR.
Valoarea ratelor restante la împrumuturile în valută au crescut în septembrie cu 245 de milioane de euro, până la 1,96 miliarde de euro (echivalentul a 8,4 mld. lei), continuând astfel tendinţa de deteriorare accentuată a portofoliilor pe acest segment semnalată încă din primăvară. Problemele sunt generate în principal de companii şi de clienţii individuali care s-au împrumutat pentru consum.
"Datele Biroului de Credit arată că restanţele pentru creditele ipotecare rămân în continuare la un nivel redus, iar creşterea restanţelor pentru împrumuturile în valută este concentrată pe segmentul creditelor de consum şi ale companiilor. Evoluţia creditelor ipotecare a fost pozitivă, acest segment rămâne cel mai dinamic, cu o creştere de 23% în ultimul an", spune Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
În trecut, clienţii cu împrumuturi în lei au fost cei care au dat cele mai mari bătăi de cap bancherilor, în condiţiile în care a existat o diferenţă calitativă semnificativă între cele două tipuri de portofolii. Creditele în valută sunt în cea mai mare parte garantate cu ipoteci, astfel că debitorii au făcut până acum eforturi pentru a achita ratele, speriaţi de perspectiva pierderii garanţiilor.
În schimb, restanţele înregistrate de cl