Consiliul Judeţean Alba va trebui să asigure din buget câte 1.050 lei lunar, pentru fiecare copil instituţionalizat din judeţ, aflat sub ocrotirea Asociaţiei “Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. În cazul copiilor înscrişi în centrele de îngrijire de zi, plafonul lunar pentru un copil este de 420 lei.
Înainte de a supune la vot proiectele ce prevedeau plafoanele pentru îngrijirea copiilor din centrele sociale, sumele destinate cheltuielilor au fost discutate în şedinţa de consiliu judeţean, de joi. Unii dintre consilierii liberali au ridicat problema sumelor de bani de care dispun lunar familiile de bugetari, în multe cazuri fiind sub 1.050 lei pe membru, chiar şi în situaţiile în care ambii părinţi lucrează. Astfel, aceştia au considerat că nu există o corelaţie între salariile bugetarilor, reduse cu 25%, şi fondul stabilit pentru îngrijirea unui copil instituţionalizat.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Valerian Chirilă, a declarat în şedinţă că suma de 1.050 lei este mai mică decât media pe ţară stabilită, de 1.200 lei.
„Faţă de copiii noştri, pentru care părinţii nu primesc salariul de părinte, pentru copiii instituţionalizaţi trebuie dat salariu pentru fiecare gest făcut pentru ei: dacă cineva îi dă de mâncare trebuie plătit, dacă îi coase un nasture trebuie plătit. Costurile salariale, acest salariu de părinte se ridică undeva, media pe ţară, la 1.200 lei, cu diminuările salariale, sunt undeva la 800 lei. Faţă de costul standard minim acceptat pe ţară, de 1.200 lei, noi am propus 1.050 lei”, a declarat Chirilă, arătând că aceşti bani nu sunt folosiţi doar pentru salariile îngrijitorilor şi a personalului calificat, ci sunt decontate şi cheltuielile de întreţinere, la cele din urmă adăugându-se alţi 300-400 lei de copil, bani pe ca