Guvernul a autorizat producătorii de energie să ardă din rezerva de stat 1,6 milioane de tone de cărbune, iar peste un milion de tone ar trebui să fie consumate de unităţile din Oltenia. Producătorii susţin că nu au nevoie de rezerva de stat, care este mult mai slabă caloric decât cărbunele pe care îl au deja în stocuri.
Companiile energetice şi centralele de energie termică au primit acordul guvernului pentru a scoate de la rezerva de stat, cu titlu de împrumut, o cantitate totală de 1,6 milioane de tone de cărbune şi peste 178.000 de tone de păcură. Pe lista companiilor care vor împrumuta combustibili au fost incluse 21 de unităţi, printre care şi cei mai mari producători de energie electrică şi termică din Oltenia. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi figurează cu o cotă de 377.000 de tone de cărbune şi 10.429 de tone de păcură, Complexul Energetic (CE) Craiova - cu 300.000 de tone de cărbune şi 4.500 de tone de păcură, CE Turceni cu 150.000 de tone de cărbune, CE Rovinari - 1.000 de tone de păcură, precum şi CET Govora - 200.000 de tone de cărbune şi 3.000 de tone de păcură.
Pentru CET Bacău, CET Braşov, Colterm Timişoara, CET Iaşi şi Electrocentrale Oradea, împrumutul este posibil numai după restituirea, cu termen limită până la 31 mai 2011, a cantităţilor de combustibili contractate anterior. Combustibilii vor fi împrumutaţi până la 31 octombrie 2011, cu plata unei penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului după expirarea termenului de restituire a împrumutului. Până la dezdăunarea integrală a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, companiile şi CET-urile suportă majorări de întârziere la plată la nivelul celor prevăzute pentru creanţele bugetare, precum şi dobânzi la nivelul pieţei, percepute pe toată perioada derulării împrumutului.
După cum se poate observa, peste un milion de tone de că