În toamna lui 1932 Pablo Picasso avea 50 de ani şi era deja faimos în întreaga lume. Până atunci, însă, nu mai expusese niciodată într-un muzeu şi nici nu mai avusese o expoziţie retrospectivă. Şi-a dorit ceva grandios şi excentric, un eveniment artistic despre care să se povestească peste generaţii.
Astfel, a luat naştere Expoziţia Picasso de la prestigiosul Muzeu de Arte Frumoase Kunsthaus din Zürich. Aceasta a marcat un moment crucial în istoria modernă a artelor, stârnind reacţii "tari" şi influenţând dramatic generaţii întregi de tineri artişti. Cu totul inedit: Picasso însuşi a fost curatorul expoziţiei, organizând-o, pătimaş şi subiectiv, după propriul plac. La mijloc de octombrie 2010, după 78 de ani de la acel moment, fabuloasa expoziţie se întoarce la Kunsthaus Zürich.
De pe 15 octombrie 2010 şi până la 30 ianuarie 2011, prestigiosul Muzeu Kunsthaus din Zürich, Elveţia, găzduieşte ceea ce numeroşi critici de artă deja au catalogat ca fiind cel mai important eveniment cultural al sfârşitului de an 2010 din Europa şi, foarte probabil, din lume. Este vorba despre o inedită şi fascinantă reeditare a primei expoziţii de muzeu pe care faimosul Pablo Picasso a avut-o în acelaşi loc, în 1932. După o muncă asiduă de strângere a operelor din colecţii particulare şi alte mari muzee ale lumii, expoziţia de referinţă s-a întors la Kunsthaus, dezvăluindu-ne un Picasso foarte personal - aşa cum însuşi maestrul spaniol a dorit, în urmă cu o viaţă de om, să se prezinte.
Mai multe detalii puteţi citi în rubrica "Eveniment" a Ziarului de Duminică (ediţia din 5 noiembrie a.c.).
În toamna lui 1932 Pablo Picasso avea 50 de ani şi era deja faimos în întreaga lume. Până atunci, însă, nu mai expusese niciodată într-un muzeu şi nici nu mai avusese o expoziţie retrospectivă. Şi-a dorit ceva grandios şi excentric, un eveniment ar