Au profitat de ingeniozitate şi şi-au deschis firme care au priză la clienţii din Vest. Pantofii, animalele deosebite şi chiar ceaiurile au fost lucrurile pe care câţiva români din Vest au clădit afaceri cu perspectivă.
Răzvan Boerean, de 31 de ani, şi prietenul său Bogdan Martin, de 25 de ani, au deschis, la începutul lunii octombrie, un serviciu cu preluare şi livrare la domiciliul clientului, specializat în a face pantofii ca noi. Clienţii dau un telefon sau trimit un mail şi anunţă ora la care vor să fie preluaţi şi înapoiaţi pantofii. „Noi ne-am gândit că va fi o afacere locală, dar a început lumea să ne sune de la Bucureşti, de la Iaşi pentru comenzi”, a spus Răzvan Boerean. Pantofi curaţieste o idee unică în ţară şi tocmai de aceea tinerii sunt încrezători în succesul ideii lor. „Ne gândim să ne extindem. Se va merge în sistem de franciză”, a spus Bogdan Martin. Tarifele pentru curăţare pornesc de la 5 lei şi ajung la 25 de lei şi taxa de transport este de 10 lei. În cazul în care timişorenii vor să cureţe cel puţin cinci perechi, transportul acestora este gratuit.
Cel mai tânăr pantofar din Arad, Ştefan Filipaş, a iniţiat programul „rabla la pantofi”.
„Pantofii vechi pe care o să-i primesc de la clienţi o să-i repar şi o să-i donez săracilor”, a spus tânărul. Prin noul program „Rabla”, arădenii pot cumpăra încălţăminte nouă cu 50 la sută reducere, dacă renunţă la pantofii lor vechi.
Dau vacile pe struţi şi bizoni
Hunedoreanul Liviu Bădilă a renunţat la creşterea bovinelor pentru a înfiinţa o mini-fermă de struţi. „Numai dacă ne gândim că un struţ femelă este fertilă timp de 30 de ani şi ne dăm seama de avantaje”, spune întreprinzătorul. De la şapte struţi maturi, Liviu Bădilă a obţinut şi vândut în acest an nu mai puţin de 40 de pui. Profitul obţinut depăşeşte 5.000 de euro.
@N