Numărul tot mai mic de proiecte de investiţii în infrastructură şi lipsa finanţării resimiţită de dezvoltatorii imobiliari au afectat puternic industria materialelor de construcţii din Europa Centrală şi de Est, pentru multe pieţe din regiune scăderile de două cifre pe acest segment devenind o obişnuinţă în ultimii doi ani. Ceva mai bine stă Polonia, care este în toiul pregătirilor pentru Campionatul European de Fotbal din 2012.
În mai multe ţări, cum ar fi Polonia, încep să apară în prezent semnale de revenire a pieţei, dar acestea sunt destul de slabe. În plus, în ţările din fostul spaţiu sovietic, în special în Rusia şi Ucraina, producătorii de materiale de construcţii văd în continuare cum li se prăbuşesc vânzările, iar în condiţiile în care nu au prespective foarte încurajatoare pentru perioada următoare au început chiar să renunţe la planurile de investiţii anunţate anterior. În ţările membre ale Uniunii Europene, analiştii speră ca piaţa materialelor de construcţii să fie susţinută în următorii ani de intensificarea activităţii pe segmentul de infrastructură, susţinută de absorbţia de fonduri europene.
În special producătorii de ciment speră ca proiectele de infrastructură cofinanţate cu fonduri de la Bruxelles să le revigoreze vânzările în această perioadă dificilă. Doar în Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se găsessc aproape 40 de fabrici de ciment, majoritatea controlate de giganţi internaţionali din industria de profil, precum Holcim, Lafarge, HeidelbergCement sau Italcementi, potrivit datelor publicate de compania de cercetare Polish Market Research (PMR).
Capacitatea de producţie însumată a celor 40 de fabrici de ciment este de 50 de milioane de tone. Producţia de ciment a fabricilor din regiune a crescut cu 13% în 2007 şi 5% în 2008, când a ajuns la un nivel record de 44,4 milioane de tone