Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene ar trebui modificată legislaţia în ceea ce priveşte achiziţiile publice, dar şi redus numărul organismelor care verifică şi filtrează modul în care se cheltuiesc aceste fonduri.
Flutur, care a participat la o întâlnire regională organizată la Suceava de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice privind reforma achiziţiilor publice în contextul absorbţiei fondurilor structurale, a spus că se înregistrează întârzieri mari la implementarea unor proiecte europene din cauza birocraţiei şi legislaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Pe achiziţii publice, de foarte multe ori, birocraţia şi legislaţia te fac să pierzi timpul, chiar ani de zile, pentru că te contestă unii în instanţă şi nu poţi începe o lucrare, în special pe bani europeni", a spus Flutur.
El a arătat că a cerut şi cere public să se găsească o soluţie de modificare a Legii achiziţiilor publice.
"Să ne gândim ce fac polonezii şi alte ţări în sensul de analiză de ofertă, o formă de licitaţie simplificată până la o anumită valoare, de exemplu cinci milioane de euro pentru proiectele europene. În felul acesta, vom putea face absorbţia banilor europeni mai eficient şi mai repede", a spus Flutur.
El a mai arătat că sunt de reglementat şi situaţiile privind subcontractanţii, dar şi contractanţii care câştigă licitaţii oferind preţuri la jumătate decât valoarea proiectului.
"Ne-am trezit că vin unii contractanţi cu oferte la 50-60 la sută din valoarea unui proiect. De aici şi proasta calitate a lucrărilor. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că unii, dornici să intre pe piaţă, sublicitează şi vin cu valori care nu le pot permite să vină cu lucrări de calitate", a spus Flutur.
El a arătat că în acest sens cazuistica ar trebu