"Guvernul României/ Ministerul Administraţiei şi Internelor/ Instituţia Prefectului - Judeţul Harghita
"Istorie şi prezent'/ Istoria judeţului, atât în vremea în care existau unităţile teritoriale de auto-administrare tradiţionale, cât şi în vremurile în care aceste teritorii au aparţinut altor regiuni, a fost definită de secuime, până în ultima perioadă a erei moderne. Scaunele Secuieşti, când împreună, când dezbinaţi au participat activ la formarea şi evoluţia evenimentelor, dintre care prezentăm numai cele mai importante.(...)"
Aşa începe "lecţia" de istorie referitoare la judetul Harghita. "Lecţia" nu se ţine într-un cadru restrâns, în particular, în casa vreunul etnic maghiar. "Lecţia" este postată pe pagina oficială de internet a Prefecturii judetului Harghita. Instituţia este condusă Ladanyi Laszlo-Zsolt, UDMR.
În ceea ce urmează, în "lecţia de istorie", singurul român amintit este Mihai Viteazul. Undeva... mai apare şi numele lui Ştefan cel Mare (nu şi Sfânt). Ceilalţi români, cei care au trăit şi au luptat mii de ani în Ardeal, nu există! În creierul autorului acestei "istorii" cuvântul "român" nu s-a inventat!
"(...) Istoria Ciucului şi Odorheiului este inseparabilă de istoria generală a Secuimii, deoarece amândouă la începuturi erau formate dintr-o suită de mici aşezări cu un număr relativ mic de locuitori, fără forţa necesară pentru influenţarea mersului istoriei. Secuimea ¬ deci şi locuitorii acestei zone ¬ a participat la toate războaiele şi bătăliile importante ale regilor Ungariei.
Funcţiile în secuime au fost moştenibile în rândul păturii superioare ¬ primorii. După ele a urmat pătura familiilor cu proprietăţi mai mici, care erau totuşi capabile să trimită călăreţi în război ¬ primimpilii. Ultima pătură este reprezentată de cei mai puţin înstăriţi, capabili să echipeze numai războinici pedestriani ¬ p