Creditele neplătite la termen de populaţie şi de firme din cele cinci judeţe ale Olteniei au crescut în septembrie faţă de august. Doljul deţine supremaţia cu cele mai mari restanţe, dar are şi portofoliul cel mai mare de credite, fiind urmat de judeţele Vâlcea şi Olt. Cele mai puţine restanţe către bănci sunt în Gorj şi Mehedinţi.
Populaţia şi agenţii economici din Oltenia au îngroşat rândurile restanţierilor faţă de instituţiile de credit în ultima perioadă. Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii, pe 26 octombrie, statisticile legate de comportamentul populaţiei şi al firmelor în profil teritorial pe luna septembrie. Se observă că au crescut restanţele populaţiei către bănci atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută (exprimate tot în lei, pentru a facilita calculele). Analizând cifrele publicate de BNR, putem spune că împrumuturile în lei sunt cele la care se înregistrează cele mai multe restanţe în continuare şi această categorie de împrumuturi are cele mai mari creşteri de la o lună la alta. În acelaşi timp, împrumuturile în valută sunt ceva mai stabile în regiune, dar tot au crescut în septembrie faţă de luna precedentă.
Doljul are cele mai mari restanţe
Dintre toate judeţele Olteniei, Doljul are cel mai mare portofoliu de credite, dar are şi cele mai multe credite bancare neplătite la timp. Restanţele doljenilor sunt chiar şi de trei ori mai mari decât datoriile neplătite la termen ale locuitorilor altor judeţe ale Olteniei. Potrivit BNR, restanţele doljenilor la împrumuturile bancare în lei şi valută au ajuns la 311,4 milioane de lei, judeţul ocupând locul I în Oltenia, din punct de vedere al restanţelor bancare, dar şi al împrumuturilor acordate clienţilor persoane fizice şi juridice. Datoriile doljenilor către bănci au urcat destul de mult în septembrie, fiind cu 11,1 milioane de lei mai m