Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia judecă astăzi dosarul în care lotul hunedorenilor condamnaţi pentru furtul şi traficarea comorilor dacice a contestat decizia Tribunalului Hunedara prin care au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.
Procesul început la Curtea de Apel Alba Iulia se află la al patrulea termen de judecată şi, la fel ca în cazul dosarului a cărui judecare s-a întins pe durata a patru ani la Tribunalul Hunedoara, este îngreunat de solicitările de amânare formulate.
Iulian Ceia şi ceilalţi 11 învinuiţi din dosarul comorilor dacice au fost condamnaţi la sfârşitul anului trecut la pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii în valoare de 1,6 milioane de euro. Cea mai mare condamnare, 12 ani de închisoare, a primit-o Iulian Ceia, considerat de anchetatori drept unul din liderii grupării de crimă organizată, preocupată cu braconajul arheologic şi traficarea pe piaţa neagră a obiectelor din patrimoniul cultural naţional.
Comori recuperate
În dosarul comorilor dacice, 13 persoane au fost acuzate că au făcut parte dintr-un grup de crimă organizată care, în perioada 2000 – 2001, a organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv.
Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, sub două lespezi de piatră, ei au găsit alte cinci brăţări. Obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident. Ulterior, 12 dintre ele au fost recuperate de statul român şi se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.