Au mizat milioane de euro pe "cea mai verde parte a Capitalei", "zona în care se mută centrul Bucureştiului", situată în apropierea aeroporturilor şi a viitoarei autostrăzi către Valea Prahovei şi Braşov, cea mai populară destinaţie de weekend pentru bucureşteni. Între timp, "s-a stins lumina" şi în nord!
Becali, Popoviciu sau Ţiriac, numeroşi investitori străini, dar şi antreprenori care au început afacerile în alte domenii, precum Marius Ivan sau Lorand Szarvadi. Ce au în comun toţi aceştia? Fac parte din grupul celor mai mari proprietari de terenuri din nordul şi zona adiacentă a Bucureştiului, investitori care au în proprietate peste 1.000 de hectare de teren, echivalentul unui oraş precum Alexandria sau de două ori cât suprafaţa Urziceniului.
Cum au ajuns toţi aceştia să controleze aceste terenuri şi ce se mai poate construi acum pe ele, în condiţiile în care criza din imobiliare nu a ocolit nici această zonă? George Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, este în continuare cel mai mare proprietar din zona de nord, el controlând suprafeţe importante atât în Pipera - Voluntari, cât şi în Otopeni şi Baloteşti. În urmă cu un an şi jumătate, când candida pentru Parlamentul Europei, Becali punea pe hârtia declaraţiei de avere loturi cu o suprafaţă de 373 de hectare în Bucureşti şi Ilfov, dobândite începând cu 1991, atât prin contracte de vânzare-cumpărare, cât şi prin cesiunea drepturilor de proprietate a unor terenuri litigioase. Planurile lui Becali de a construi ceva pe aceste terenuri au fost tot timpul "subţiri", principala afacere fiind vânzarea unor parcele către dezvoltatorii imobiliari, în special în zona Pipera-Tunari, unde investitorii au ridicat în ultimii ani circa 200.000 de metri pătraţi de birouri.
Cum însă infrastructura nu a cunoscut îmbunătăţiri semnificative, iar 30-40% din aceste bir