Atât liderii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei susţin că nu vor vota modificările cerute de FMI pe Ordonanţa creditelor . Parlamentarii din Comisia de buget îl acuză pe Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, că face lobby pentru bănci.
Presiunile făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe Ordonanţa 50 a născut nemulţumirea politicienilor, care atenţionează că nu vor vota după cum le dictează finanţatorul extern. Nici partidele de la Putere şi nici cele din Opoziţie nu s-au arătat dispuse să accepte vreun compromis negociat cu FMI. Reprezentanţii Fondului au condiţionat acordarea unei noi tranşe din împrumut de modificare Ordonanţei, în favoarea băncilor.
Mai citeşte şi:
FMI: Ar putea fi loc de o majorare a salariului minim/ Sindicate: Au acceptat creşterea cu până la 15% a salariilor bugetarilor
FMI ţine cu băncile în războiul creditelor
„Băncile spun în acest moment că primele tranşe de la FMI au fost luate pentru ele? Cine este FMI să dicteze în această chestiune? Noi nu vom modifica nimic. Asta e, să nu ne mai dea banii şi la revedere", a declarat, enervat, liderul deputaţilor din grupul minorităţilor, Varujan Pambuccian. Acesta susţine că ar fi cea mai mare prostie ca oamenii să fie din nou puşi pe drum pentru a semna noi contracte, după nebunia creată deja.
Nici UDMR nu va susţine amendamentele cerute de FMI. „Franks are un punct de vedere superficial când vine vorba de neaplicarea retroactivă a Ordonanţei", a declarat reprezentantul UDMR în Comisia de buget, deputatul Lakatos Petru. El afirmă că directiva europeană luată în calcul la fundamentarea Ordonanţei prevede posibilitatea aplicării retroactive a unor articole, precum cele referitoare la eliminarea penalităţilor pentru refinanţarea şi rambursarea anticipată a creditelor. „Nu FMI decide în această chestiune. Nu le servim pe tavă cetăţenii băncilor sau