Emrah Gultekin priveşte străzile înguste şi faţadele sărăcăcioase ale blocurilor muncitoreşti din cartierul Balat al Istanbulului şi îşi imaginează un viitor cartier de lux, cu privelişti spectaculoase, dar unde şi preţurile să fie pe măsură.
Dezvoltatorul imobiliar în vârstă de 37 de ani plănuieşte să renoveze peste 60 din clădirile cartierului, majoritatea datând de la jumătatea secolului al XIX-lea.
Balat este înconjurat de zidurile bizantine ale vechii cetăţi şi se află în imediata apropiere de zonele turistice ale oraşului.
"Cafeneaua cartierului era folosită de traficanţii de droguri, acum face parte dintr-un colegiu universitar. Zona are foarte mult potenţial, însă momentan nimeni nu vrea să se mute aici", spune Emrah, citat de Bloomberg.
Gultekin spune că se aşteaptă la o creştere de şapte ori a preţurilor în următorii cinci ani până la 5.500 de dolari pentru metrul pătrat. O astfel de evoluţie ar plasa cartierul modest din prezent la nivelul preţurilor cerute pentru apartamentele din zonele rezidenţiale de lux ale oraşului.
Institutul Naţional de Statistică din Turcia publică date care relevă o creştere a PIB-ului de 34% din 2003 şi până în prezent, sub conducerea premierului Recep Tayyip Erdogan. O parte importantă a acestei creşteri se datorează evoluţiilor pozitive înregistrate în regiunea emergentă din estul ţării Anatolia.
Noii îmbogăţiţi susţin piaţa
Murat Ignebekcili, analist imobiliar la EFG Istanbul Securities, spune că "mulţi oameni cu lichidităţi se mută din regiunea Anatolia în Istanbul. În general, caută apartamente în centru, dar nu găsesc. Se vor dezvolta proiecte imobiliare importante în această zonă".
Cartierul Balat, în prezent obiectiv protejat al UNESCO, a fost în trecut unul dintre cele mai strălucitoare zone ale oraşului.
Cu un secol şi jumătate în urmă, aici locuiau comunit