Grupul francez Schneider Electric, care furnizeaza echipamente si servicii in managementul energiei, se pregateste de primul proiect major pe piata locala: o “ferma solara”. Investitia va fi de ordinul zecilor de milioane de euro, iar Schneider Electric Romania, subsidiara locala, va gestiona constructia, punerea in functie si administrarea ulterioara a proiectului.
“Nu vom contribui financiar, ci vom pune la dispozitie expertiza si utilajele de care dispunem. Suntem in discutii cu mai multi investitori interesati de acest proiect si speram ca la sfarsitul anului viitor vom vedea prima <
El nu a oferit informatii concrete despre investitie, dar a mentionat ca astfel de proiecte produc, de regula, intre 10 si 100 de MW. In medie, investitia intr-o unitate care produce anual 1 MW se ridica la cinci milioane de euro.
Recent, grupul a anuntat ca a fost selectat sa construiasca in Italia un proiect energetic similar celui pe care doreste sa-l faca in Romania. La finalizare, centrala energetica din regiunea Puglia, va avea o putere de 43 de MW, suficienta pentru alimentarea cu energie a unui oras cu 40.000 de locuitori.
Dezvaluirea sefului Schneider Electric Romania suprinde, in conditiile in care, la sfarsitul lunii iulie anunta ca nu are in derulare niciun proiect de producere a energiei solare in Romania.
Mai mult, strategia pe care a adoptat-o pana acum grupul nu a presupus demararea de investitii greenfield, indiferent daca a fost vorba de proiecte de producere a energiei solare sau de echipamente si sisteme energetice, ci doar achizitii.
“Schneider Electric are o strategie de extindere prin intermediul achizitiilor, nu prin constructii de la zero. In prezent, grupul este format din peste 180 de companii, car