Ieri a avut loc lansarea în România a unui nou vaccin pneumococic, denumit PREVENAR 13, util copiilor pentru prevenirea bolilor pneumococice, care includ pneumonia, meningita sau otita medie acută. Sursa: Mediafax
Podusul poate fi administrat copiilor de la vârsta de 6 săptămâni până la 5 ani. „Vaccinul asigură protecţie copiilor faţă de cele mai importante 13 serotipuri ce pot provoca boli pneumococice în toată lumea, incluzând serotipul 19A, asociat cu rezistenţă multiplă la antibiotice”, explică Brendan O’Brien, Country Manager Pfizer România. O doză de vaccin costă 300 de lei iar micuții au nevoie de patru doze.
Boala pneumococică, risc de moarte infantilă
20% din bolile respiratorii la copii provocate de pneumococ pot avea complicaţii şi pot duce la deces dacă nu se face tratament la timp.
România ocupă primul loc la mortalitate infantilă, iar bolile respiratorii la copii reprezintă cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire și moarte la om. Pneumococul este unul dintre factorii care afectează în proporţie mare copiii, cauzând complicaţii uneori mortale.
„Aproximativ 80% din bolile respiratorii au etiologie virală, iar restul de 20% sunt infecții bacteriene, pneumococul fiind cel mai amenințător”, spune prof. dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală.
Pneumococul se transmite pe cale aeriană, prin particulele care ies din gura bolnavului sau purtătorului.
Complicații: otite, sinuzite, meningite
Boala pneumococică se poate detecta prin exudat faringian, ea neavând o simptomatologie specifică.
Febra, tusea sau nasul care curge sunt simptome des întâlnite la copil, însă în cazuri grave pot fi semne de meningită (dificultăţi respiratorii şi febră mare, cu pete uşor tumefiate la nivelul capului).
O dată instalată, boala pneumococică se manifestă cu infecții la