În Franţa, unde joi, 28 octombrie, a avut loc o nouă zi de acţiune împotriva reformei sistemului de pensii, participarea la manifestaţii a fost mai mică decât la precedentele şase operaţiuni de acest gen, organizate în ultimele trei luni. O anumită oboseală era vizibilă joi în rândurile manifestanţilor, scrie un comentator al Agenţiei France Presse.
În Franţa, unde joi, 28 octombrie, a avut loc o nouă zi de acţiune împotriva reformei sistemului de pensii, participarea la manifestaţii a fost mai mică decât la precedentele şase operaţiuni de acest gen, organizate în ultimele trei luni.
O anumită oboseală era vizibilă joi în rândurile manifestanţilor, scrie un comentator al Agenţiei France Presse. O anumită impresie de sfârşit de bătălie se degaja de asemenea, sindicaliştii şi protestatarii fiind practic obosiţi, după trei luni de acţiuni susţinute, de greve şi mitinguri, de speranţe şi incertitudini.
Autorităţile afirmă că joi, la Paris, au manifestat doar 31 de mii de persoane, cifrele furnizate de sindicate fiind de 170 de mii.
Potrivit unor sondaje, 65% dintre francezi sprijină mişcarea de protest, chiar dacă legea a fost aprobată de Parlament şi mai urmează acum să fie promulgată de preşedintele Nicolas Sarkozy.
Pe 19 octombrie, însă, procentul celor care se declarau simpatizanţi ai mobilizării sindicale era de 71%. Unii lideri sindicali pun în evidenţă faptul că bătălia a fost deja câştigată la nivel de opinie publică, mai rămâne ca legea să fie retrasă de Putere. Dacă Nicolas Sarkozy nu o va face până în 2012, mai spun ei, atunci o va face stânga, câştigând alegerile prezidenţiale.
Manifestanţii nu s-au despărţit însă joi seară total abătuţi. Ei şi-au dat întâlnire pentru sâmbătă, 6 noiembrie, deci după perioada de vacanţe, pentru o ultimă zi naţională de acţiune.
Între timp, dezbaterea în legătură cu modul în care trebuie