Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Judeţean Giurgiu a făcut astăzi o nouă mutare în cazul Centralei Termice (CET), dând-o în administrarea municipalităţii. Aceasta, în condiţiile în care, potrivit conducerii CJ, Giurgiu este singurul oraş din România unde CET-ul este la judeţ şi nu la municipiu.
Toate acestea se petrec după ce CJ a plătit 15,2 milioane de lei pentru o parte a SC Uzina Termoelectrica (SCUT), deşi vânduse societatea firmei Global International 2000 la sfârşitul lunii mai cu 21,7 milioane de lei.
Dezbaterile pe marginea proiectului de hotărâre privind darea CET-ului în administrarea Consiliului local au durat aproape o oră. Totuşi, un singur consilier, Dan Niţulescu(PDL), a votat împotrivă. În schimb, un alt democrat- liberal, Ion Bobe, le-a recomandat colegilor să “scape de gaura neagră” ce a reprezentat CET pentru judeţ.
Deocamdată, tot SCUT dă căldură
Preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a explicat astăzi că este firesc ca CET-ul să fie la municipalitate, întrucât căldura ajunge doar în oraş şi nu în judeţ. Beianu a precizat că autorităţile locale trebuie să înfiinţeze o societate comercială ca să poată administra Centrala. “ Durează foarte mult înfiinţarea unei societăţi, astfel că iarna aceasta, practic tot SCUT va asigura încălzirea”, a zis Beianu.
Pe 4 noiembrie, Consiliul local Giurgiu se întruneşte în şedinţă ordinară şi rămâne ca şi aleşii locali să voteze pentru preluarea CET. Potrivit lui Dumitru Beianu, municipalitatea va prelua Centrala fără nicio datorie, dar restanţele populaţiei la căldură vor trebui achitate în continuare la SCUT, chiar dacă Consiliul local va înfiinţa o nouă societate.