Marginalizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă bolnavii de psoria-zis. Această boală autoimună afectează în prezent aproximativ 1% din locuitorii judeţului Dolj.
Pentru medicii dermatologi din întreaga lume, 29 octombrie - Ziua Mondială a Psoriazisului - este un prilej de informare a populaţiei cu privire la această boală misterioasă care face din ce în ce mai multe victime. Ultimele estimări arată că există 125 de milioane de bolnavi. În România, deşi nu există un registru pentru această afecţiune, medicii dermatologi susţin că ar fi aproximativ 500.000 de cazuri. În judeţul Dolj, incidenţa este de 1% din populaţie, adică sub media pe ţară, ceea ce înseamnă 7.000 de bolnavi. Dintre aceştia, sub 10% sunt cazuri severe.
Psoriazisul nu se vindecă
Psoriazisul este o boală de piele autoimună care se manifestă prin apariţia unor plăci roşii, proeminente şi inestetice, acoperite de coji albe care se detaşează uşor. Leziunile apar pe diferite zone ale corpului, în special coate, genunchi, scalp sau unghii.
Mecanismele ei nu sunt pe deplin cunoscute, de aceea nu există nici cale de vindecare. Boala se poate ameliora însă cu ajutorul tratamentului, iar persoana afectată poate să ducă o viaţă normală, cu condiţia să reuşească să treacă de barierele psihice. „Tratamentul este local, cu preparate cortizonice, şi mai există un tratament generalizat mai agresiv, cu citostatice şi retinoizi, care se administrează în forme extinse ale bolii“, a explicat conf. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
90% dintre pacienţi răspund foarte bine la expunerea la radiaţii ultraviolete, motiv pentru care cura heliomarină este foarte importantă pentru evitarea puseelor de boală.
Factorii declanşatori şi tratamentul
Psoriazisul apare la persoanele cu predispoziţie gen