După ce a adus acest sport la Iaşi acum 49 de ani, Nicu Roibescu asistă neputincios la dispariţia Penicilinei. După ce Antibiotice SA şi-a retras sprijinul, Primăria Iaşi nu a mişcat niciun deget ca să salveze cea mai bună echipă a oraşului.
În ciuda pasiunilor pe care le stârneşte în toată lumea, fotbalul ieşean nu a adus niciodată vreo performanţă pentru Capitala Moldovei. Singurul sport de echipă unde oraşul nostru a însemnat ceva vreodată este voleiul feminin, care se confundă cu Penicilina Iaşi, respectiv cu numele lui Nicu Roibescu.
Povestea Penicilinei a început în urmă cu 49 de ani, când Nicu Roibescu a găsit sprijin la fabrica de antibiotice din Iaşi ca să plătească salarii la nişte jucătoare. Pe lângă lotul de voleibaliste, maestrul Roibescu a făcut şi sala unde „chimistele" îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu.
„Numai eu ştiu cât de greu s-a făcut sala Penicilina. A trebuit să iau cu mâna mea toate aprobările de la partid, am făcut rost de teren, de cărămizi, de ciment, panouri, absolut tot", povesteşte Nicu Roibescu, directorul clubului Penicilina.
Antrenor de Olimpiadă
În urma muncii susţinute, Nicu Roibescu a făcut din Penicilina prima echipă din provincie care a luat titlul naţional. Valoarea de antrenor a fost demonstrată şi la nivel naţional, Roibescu fiind singurul antrenor care a calificat naţionala de volei feminin a României la o Olimpiadă, în 1980, la Moscova.
Citiţi şi despre alţi sportivi care au adus glorie Iaşiului:
Scrima ieşeană, mereu la înălţime
Baschetbaliştii care au adus bronzul naţional la Iaşi
Campionii de după gratii
Faptul că Penicilina se clasează constant în primele echipe ale României la fiecare final de sezon nu a contat pentru cei de la Antibiotice SA, sponsorul tradiţional al Penicilinei.
„Anul acesta mi s-a adus la cunoştinţă de către conducerea fabric