Criticul şi istoricul de teatru George Banu a deschis, aseară, seria de conferinţe „Cultura bate criza", în aula Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare din Capitală, vorbind pe tema „Shakespeare, visul şi lumea".
Conferinţa a fost urmată de un dialog cu iniţiatorul acestui demers, Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), şi de o dezbatere cu publicul despre teatru și despre rolul acestuia în contextul social, uman și politic.
Citiţi şi:
Shakespeare, la Festivalul de Teatru
Actriţele Andreea Bibiri, Anca Androne şi Rodica Lazăr au citit fragmente din mai multe piese ale lui William Shakespeare, iar violoncelistul Mircea Marian a susţinut un microrecital cu muzică de Bach.
George Banu a început conferinţa într-o notă relaxată, glumind cu publicul care a umplut sala. Înainte de a ajunge la Biblioteca Centrală Universitară, criticul a trecut prin faţa Sălii Palatului, unde era programată o proiecţie a filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică. „Am crezut că n-o să vină nimeni la conferinţă, pentru că o să fiu în competiţie cu Ceauşescu", a spus George Banu, care a adăugat: „Pe noi ne duceau cu forţa la Sala Palatului; acum, oamenii se duc de bunăvoie".
Criticul de teatru şi-a început monologul identificând trei tipuri de discurs, aşa cum reies din operele dramaturgului: discursul artizanal, discursul ontologic şi discursul filosofic. În opinia lui George Banu, Shakespeare era un om de teatru care cunoştea foarte bine mecanismele concrete prin care lua naştere un spectacol.
Există chiar replici ale lui Hamlet, prin intermediul cărora Shakespeare le dă sfaturi de joc actorilor. „Hamlet iubeşte teatrul, dar nu iubeşte publicul. Teatrul lui Shakespeare i se va adresa şi lui Hamlet, şi publicului", a punctat George Ban