O comisie mixtă de experţi a analizat astăzi riscurile în cazul închiderii minei. Pericolele sunt mai mari decât eventualele revolte ale minerilor sărăciţi. Dacă ortacii abandonează mina, apele din galerii ar putea inunda zona.
Doru Filip, de 38 de ani, ortacul de la mina de molibden de la Băiţa, care de nouă luni îşi creşte cei 11 copii doar din banii din alocaţii, a transmis o petiţie către Preşedinţie, în urma căreia Prefecturii Bihor i s-a cerut să verifice situaţia de la mina bihoreană.
O comisie mixtă, instituită din ordinul prefectului, a fost ieri în control la firma Mineral Mining, al cărei unic acţionar este acum Olserv Min. Astăzi, membrii comisiei mixte, Alexandru Iştoc, liderul de sindicat al minerilor, şi Carmen Demian, lichidatorul desemnat în cauză de Tribunalul Bihor, s-au întâlnit la prefectură, pentru a decide care sunt căile de urmat pentru menţinerea siguranţei în zonă şi pentru plătirea datoriilor către salariaţi şi furnizori, care au ajuns la peste 600.000 de lei.
Pericol iminent
„Societatea Mineral Mining este în insolvenţă. Trebuie să găsim resurse financiare externe, altfel societatea riscă falimentul”, a spus Carmen Demian.
Potrivit acesteia, societatea este într-o situaţie critică şi cei peste douăzeci de mineri care lucrează gratuit de nouă luni la securizarea zonei trebuie să înţeleagă că a conserva mina este esenţial pentru siguranţa zonei. „Ortacii care lucrează la securizarea minei îşi vor primi banii numai dacă găsim o sursă externă de finanţare”, a mai spus lichidatorul judiciar.
Pericol de inundaţii şi contaminare a apelor
Alexandru Iştoc, liderul de sindicat, a anunţat că minerii nu se vor mai prezenta la lucru începând de luni. Concluziile comisiei mixte, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, au fost că, dacă minerii refuză să luc