Cancelarul german Angela Merkel a aruncat mănuşa partenerilor săi din UE, insistând asupra faptului că modificarea Tratatului de la Lisabona reprezintă o parte vitală a unui pachet de măsuri necesare pentru asigurarea stabilităţii viitoare a zonei euro, scrie Financial Times.
Deja taberele încep să se contureze, Polonia susţinând modificarea Tratatului de la Lisabona, dar nu şi introducerea unor sancţiuni politice, conform declaraţiilor premierului polonez Donald Tusk.
Cancelarul german şi-a exprimat clar hotărârea de a convinge celelalte ţări membre ale UE că un cadru pe termen lung de prevenire a unor viitoare crize financiare trebuie inclus în Tratatul de la Lisabona.
Germania militează pentru un "mecanism permanent de soluţionare a crizelor" pentru zona euro care să înlocuiască fondul de salvare de 750 de miliarde de euro convenit de miniştrii de finanţe ai UE în mai. Merkel vrea de asemenea o schimbare a tratatului în sensul suspendării drepturilor de vot ale statelor membre ca ultimă soluţie de impunere a unor limite stricte asupra datoriei publice şi deficitelor bugetare.
Merkel a insistat că va aproba sancţiuni mai dure pentru statele indisciplinate fiscal din zona euro numai dacă toate cele 27 de membre ale Uniunii Europene vor fi de acord să modifice tratatul.
Multe state membre ale UE se tem de ideea modificării Tratatului de la Lisabona, care a fost aprobat după zece ani de negocieri dificile.
Tratatul stabileşte regulile de bază în conformitate cu care UE este guvernată, incluzând o clauză cheie ce insistă că statele individuale sunt responsabile pentru propriile datorii. Autorităţile germane argumentează că un mecanism permanent de soluţionare a crizelor nu poate fi creat fără modificarea clauzei, pentru a permite măsuri de urgenţă de combatere a crizelor financiare care pun în pericol stabilitatea întregii uniuni mone