A fost deja decernat Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. Iar fericitul laureat se numeşte Eric Faye şi primeşte acest premiu pentru un roman intitulat "Nagasaki", tipărit la Editura Stock. Autorul, Eric Faye, născut în 1963 la Limoges, este şi jurnalist, el lucrează pentru Agenţia Reuters, şi a publicat în jur de 20 de cărţi în ultimii ani: romane, eseuri, amintiri de călătorie.
A fost deja decernat Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. Iar fericitul laureat se numeşte Eric Faye şi primeşte acest premiu pentru un roman intitulat "Nagasaki", tipărit la Editura Stock.
Autorul, Eric Faye, născut în 1963 la Limoges, este şi jurnalist, el lucrează pentru Agenţia Reuters, şi a publicat în jur de 20 de cărţi în ultimii ani: romane, eseuri, amintiri de călătorie.
Cartea sa "Nagasaki" are ca punct de plecare un fapt divers: este vorba de un japonez celibatar nu prea bàtrîn, în vîrstă de vreo 50 de ani, care descoperă la un moment dat că, de un an de zile, o femeie trăieşte pe ascuns la el în apartament.
După ce descoperă mici dispariţii de obiecte, celibatarul nostru reuşeşte chiar să o prindă pe intrusă şi să o facă prizonieră, deşi descoperă concomitent că şi-ar fi putut ameliora viaţa dacă ar fi avut încredere, ca să zic aşa, în viaţa în doi...
Duminică se închide expoziţia universală de la Shanghai, este momentul bilanţului iar pavilionul francez afişează zece milioane de vizitatori. Un rezultat care provoacă mare satisfacţie la Paris, cu atît mai mult cu cît, arhitectural vorbind, pavilionul francez nu a fost foarte spectaculos.
El s-a dovedit însă extrem de funcţional, de exemplu timpul de asteptare al vizitatorilor nu a fost niciodată mai lung de două ore, iar întrarea în pavilion s-a făcut pe un fel de esplanadă în pantă, ceea ce a creat o mare fluiditate în interior.
De notat pavilionul chinez, după 18