Instanţa Tribunalului Ialomiţa a anulat o hotărâre locală ce priva poliţiştii de sporul de dispozitiv şi a hotărât plata retroactivă a sumelor în cauză. Poliţiştii vor primi, în medie, câte 900 de lei. Sporul de dispozitiv va fi acordat şi agenţilor disponibilizaţi la jumătatea acestei luni.
La 1 aprilie, poliţiştii comunitari din oraş primeau o veste proastă: Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) considera că sporul de 25% pe care îl încasau agenţii de ordine publică este ilegal şi cerea reîncadrarea celor 73 de agenţi fără acest spor. Poliţia Comunitară a acţionat în consecinţă şi a redus cu un sfert lefurile agenţilor respectivi. Comunitarii au încercat să soluţioneze amiabil conflictul cu AJPS, dar nu au reuşit.
Instanţa le-a dat dreptate
Pentru că din vară i-a lovit o altă reducere salarială, agenţii comunitari au ajuns în pragul disperării şi au dat în judecată atât propria instituţie, cât şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. „Pe 2 iunie, am demarat acţiunea în instanţă şi am făcut-o fiecare în nume propriu. După reducerea dicatată de Guvern, avem colegi care câştigă şi puţin peste 500 de lei. Este inadmisibil!“, spune Valentin Nedelcu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare.
Pe 11, 15 şi 25 octombrie, instanţa Tribunalului Ialomiţa s-a pronunţat şi a dat câştig de cauză bugetarilor. „Avem deja trei soluţii favorabile, iar a patra, care s-a judecat joi, este în pronunţare“, mai spune Nedelcu.
Sporul, acordat retroactiv
Urmarea: sporul de 25 de procente, care acoperea disponibilitatea permanentă în caz de alarmă sau calamităţi naturale, a fost declarat legal. Mai mult, poliţiştii îşi vor primi drepturile şi pentru cele şapte luni din urmă. „Ne ajunsese cuţitul la os şi ne înglodasem în multe datorii. Avem colegi care au familii şi rate la bănci şi, efectiv, nu mai fac faţă. V