Şase blocuri din localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea, nu pot fi reabilitate, deşi se află într-o stare avansat de degradare din cauză că, în 1991, au fost clasate ca monument istoric. Sursa: Nicoleta EneSursa: Nicoleta Ene
1 /.
Cele şase imobile, locuite de 80 de persoane, în general oameni bătrâni şi săraci, nu au fost renovate nicio dată în ultimii 50 de ani. Autorităţile locale au alocat fonduri de la buget şi au demarat lucrările de reabilitare, însă lucrările au fost suspendate de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea întrucât blocurile fac parte din patrimoniul naţional.
"Stau aici de 45 de ani şi nu am ştiut până acum că locuiesc într-o clădire de patrimoniu, nu mi-a spus nimeni şi nici nu există vreo plăcuţă din care să rezulte asta. Şi dacă este monument istoric ce, nu mai pot să fac reparaţii? Dar ce monument este asta, e o cocină ce stă se prăbuşească", susţine Didina Losso, unul dintre locatarii blocurilor din Brezoi.
"S-ar crea un precedent"
Primarul Robert Schell ştia că blocurile sunt catalogate drept clădiri de patrimoniu, dar spera să obţină cât mai repede declasificarea lor.
"Le-am cerut celor de la Cultură să mă sprijine în obţinerea declasificării acestor imobile. Cad pe oameni, nu au racord la apă curentă, condiţiile sunt de Ev Mediu. Nu au nicio valoare istorică şi legea permite declasificarea lor", susţine edilul din Brezoi.
Demersul său nu este însă susţinut şi de seful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea. "S-ar creea un precedent şi oricine vrea să ocolească legea şi să nu obţină avize pentru intervenţii autorizate pe anumite monumente istorice, ar cere declasificarea. Nu sunt de acord. Acele clădiri sunt importante pentru istoria locului", consideră Florin Epure.
Clasificarea celor cinci clădiri s-a făcut în anul 1991 la cererea istoricului Petre Bardaşu. Pe