De cinci ani conduce una dintre cele mai importante instituţii culturale de la poalele Tâmpei, Muzeul „Casa Mureşenilor".
Este doctor în istorie modernă, licenţiat al Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalistică din Sibiu, are master în muzeologie, în cadrul aceleaşi facultăţi, dar a făcut şi cursuri de Manager de proiect la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, la Bucureşti. Pe scurt, aceasta este cartea de vizită a directorului Muzeului „Casa Mureşenilor", Valer Rus.
Dacă nu ar fi fost muzeograf, cu siguranţă Valer ar fi ales cariera de profesor. „Înainte să mă angajez la Muzeul Municipal Mediaş am lucrat timp de două săptămâni la Şcoala Generală din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu. Această localitate, situată lângă Dumbrăveni, mă face şi astăzi să întorc capul când trec cu trenul pe lângă ea", îşi aminteşte Valer.
În facultate, a fost „discipolul" directorului Muzeului Brukenthal din Sibiu, care i-a insuflat dorinţa de a lucrat în acest domeniu. În scurt timp s-a angajat la Muzeul Municipal Mediaş.
Proiecte de succes
Cariera lui Valer a început să prindă contur încă din perioada studiilor. Din 2005 este director al „Casei Mureşenilor" din Braşov. Aici, istoricul a implemetat proiecte care au atras sute de tineri.
„Aş menţiona aici cele două proiecte scrise şi implementate de mine şi colegii mei de la muzeu, «Revitalizarea dansului de societate Romana» şi «Muzeul vine la tine». Ar mai fi «Recitalul de la ora 5», un eveniment devenit referenţial pentru viaţa culturală a oraşului, derulat deja de peste trei ani. Profesional, aş menţiona aici şi toate expozitiile la care am fost curator, sau desăvârşirea tezei de doctorat în anul 2008", declară Valer Rus.
Muzeograful crede în conceptul de „edutainment", adică atragerea tinerilor prin „produse" de entertainment cultural-educaţioanale în instituţiile de profil.
Într