Se preconizează că până în anul 2025, la nivel mondial, se vor înregistra aproximativ 380 de milioane de cazuri noi de diabet zaharat. Boala însă poate fi prevenită printr-un stil de viaţă activ şi prin adoptarea unei diete echilibrate.
Se poate vorbi de diabet atunci când nivelul glicemiei este mai mare de 200 mg/dl, dacă persoana a mâncat înainte de analiză, sau mai mare de 126 mg/dl, dacă persoana nu a luat micul dejun. Diabetul zaharat de tip 2 (noninsulinodependent), care afectează 95 la sută din bolnavii de diabet, poate trece neobservat, deoarece semnele specifice (de exemplu, urinare frecventă) apar în doar 50 la sută din cazuri.
Merele reduc nivelul glicemiei
Pentru a ţine sub control nivelul glucozei din sânge, se recomandă o dietă bazată îndeosebi pe fructe şi pe legume. Se vor consuma în special mere, deoarece sunt bogate în pectine, fibre solubile care menţin nivelul glicemiei în limite normale. În dietă mai trebuie incluse afine, kiwi şi struguri (mai puţin dulci). Dintre legume, nutriţioniştii recomandă, pentru proprietăţile antidiabetice, broccoli, sparanghel, spanac şi usturoi.
Pâinea şi pastele integrale, de preferat
În ceea ce priveşte carbohidraţii, există două categorii. Pe de o parte, sunt carbohidraţii cu impact negativ în privinţa diabetului zaharat, deoarece se convertesc rapid în glucoză şi provoacă crize de hiperglicemie. Printre ei se numără produsele de patiserie şi de cofetărie, dulciurile şi sucurile carbogazoase. Pe de altă parte, există carbohidraţii care se eliberează mai lent în sânge şi care permit menţinerea unui nivel constant al glucozei în sânge. Mizează pe orezul brun, pâinea integrală, cartofii (fierţi şi răciţi) şi pe pastele făinoase din grâu dur.
Somon şi hering, de două ori pe săptămână
Potrivit nutriţioniştilor, diabetul este o boală care poate fi ţinută în mare măsură sub control