Un judecător de instrucţie din Franţa, în vârstă de 30 de ani, care a muncit timp de două săptămâni alături de magistraţii timişoreni, spune că sistemul judiciar românesc este greoi.
Charles Tellier, judecător de instrucţie în Cherbourg, Normandia, care a muncit aproape două săptămâni alături de judecătorii Curţii de Apel Timişoara, susţine că sistemul judiciar românesc este foarte complicat din punctul lui de vedere şi prin urmare nu e de mirare că procesele sunt interminabile. „Sunt prea multe instanţe care judecă un singur proces. Există fond, recurs, apel, casarea sentinţei, rejudecare... Sunt foarte multe faze şi prin urmare e normal ca procesele să dureze foarte mult din cauza acestui sistem", a declarat judecătorul de instrucţie Charles Tellier, care spune că aceasta este cea mai care „ciudăţenie" identificată de el în sistemul judiciar din România.
Prea multe examene în România
Magistratul venit la schimb de experienţă în România, care ancheteză cazuri de trafic de droguri, violenţă şi fraude în Franţa, susţine că l-a surprins faptul că judecătorii şi procurorii români susţin o mulţime de examene foarte complicate de-a lungul carierei, în timp ce în Franţa judecătorii sunt supuşi doar la două examene cu adevărat grele, ulterior specializându-se din proprie iniţiativă prin implicare în diverse programe guvernamentale. „Poate sunt prea multe examene în România. Am fost surprins când judecătorii de aici mi-au povestit câte examene trebuie să susţină de-a lungul carierei. În Franaţa există un examn dificil când intri în sistem, apoi încă unul după o anumită etapa, care nu este foarte dificil. Însă nu se exagerează cu numărul examenelor", a mai declarat judecătorul. Acesta susţine că salariile magistraţilor francezi sunt acceptabile: „Salariul unui judecător din Franţa este de aproximativ 3.000 de euro. Ulterior, după 10-15 ani de muncă