Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a dat publicităţii un raport privind starea învăţământului în judeţ. Potrivit analizei există în continuare sute de unităţi de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie sanitară, şcoli în care nu a ajuns încă agentul termic, precum şi elevi care merg pe jos la ore, pentru că microbuzele nu au mai ajuns de la Ministerul Educaţiei.
O analiză realizată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj arată că învăţământul din judeţ este departe de a funcţiona în condiţii măcar normale. În ciuda stării de fapt, şefii Inspectoratului Şcolar apreciază totuşi că au fost făcute progrese, în raport cu ceea ce se găsea în unităţile de învăţământ la sfârşitul anului şcolar anterior. Cu toate acestea, cifrele prezente în raport ar trebui să reprezinte semne de îngrijorare, atât pentru profesori, directori, elevi, cât şi pentru părinţi. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, la aproape o lună şi jumătate de la începerea şcolii, în judeţ încă există 264 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare, dintr-un total de 718. Potrivit aceleiaşi surse, 118 şcoli şi grădiniţe au fost respinse de la autorizare, iar 146 de conducători de instituţii de învăţământ nici măcar nu s-au mai obosit să mai solicite Direcţiei de Sănătate Publică autorizaţia sanitară de funcţionare.
Vin şi microbuzele peste o lună
Conducerea Inspectoratului Şcolar recunoaşte faptul că în urma desfiinţării şi comasării unor unităţi şcolare, elevii au fost nevoiţi să facă naveta, fără a li se asigura mijloace de transport. Mulţi dintre copii vor continua să meargă pe jos la şcoală, în ciuda faptului că a trecut aproape o lună şi jumătate de când a sunat clopoţelul pentru prima dată, în acest an şcolar. Şefii ISJ Gorj dau însă asigurări că cele cinci microbuze pentru transportul elevilor solicitate Ministerulu