Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a lansat ieri la Bucureşti un proiect de finanţare a micilor afaceri cu profil social. Antreprenorii autohtoni au la dispoziţie trei milioane de euro pentru credite cu dobândă zero cu scopul de a înfiinţa întreprinderi sociale.
Înfiinţarea Grameen Bank („Banca săracilor") în Bangladesh i-a adus lui Muhammad Yunus Premiul Nobel pentru Pace în 2006. Ideea sa a fost să ofere sprijin şi finanţare persoanelor sărace, care nu aveau acces la credite de la instituţiile bancare. Acum, Yunus a venit şi în România, unde are un scop precis: rezolvarea problemelor sociale. Soluţia sa presupune finanţarea fără dobândă a micilor antreprenori, cu condiţia ca proiectul de afaceri al acestora să fie îndreptat către ridicarea nivelului de trai al comunităţii. „Nu suntem maşini de făcut bani, suntem fiinţe umane. Nu vrem să obţinem profit, ci să rezolvăm o problemă. Aceasta este un alt tip de afacere, unde nu faci numai bani, ci schimbi şi vieţi. Fericirea nu se măsoară mereu în bani, ci şi în schimbarea vieţii oamenilor", a spus Yunus ieri, la Bucureşti.
Citiţi şi:
Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR: „Nu ieşim din criză fără politici coerente”
Iniţiativa Social Business Tour este un proiect comun al grupului bancar austriac Erste alături de Fundaţia Erste, Ministerul Muncii din Austria, good.bee (companie de microfinanţare) şi Grameen Creative Lab. Proiectul se desfăşoară în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, România şi Serbia), unde se vor acorda împrumuturi de acest tip în valoare de zece milioane de euro. Din această sumă, trei milioane de euro sunt pentru români.
Practic, finanţarea constă într-un împrumut fără dobândă pe care antreprenorii îl pot obţine dacă elaborează un proiect de afacere socială, al cărei scop principal trebuie să fie solu