Atât Guvernul, cât şi Consiliul Concurenţei evită să se pronunţe, în mod clar, în legătură cu cererea FMI de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât aceasta să nu se mai aplice şi creditelor vechi. Ambele instituţii susţin, la unison, că este nevoie de o soluţie "echilibrată", avantajoasă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţii acestora, dar, în final, decizia este a parlamentarilor. Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat, răspicat, că modificarea OUG 50 astfel încât ea să nu se aplice şi creditelor vechi este una dintre condiţiile acordării tranşei a şaptea din acord, de aproape 900 de milioane de euro, în luna decembrie, bani care ar urma să intre în vistieria BNR.
"Ordonanţa 50 nu mai este la Guvern în acest moment, ea este la Parlament în Cameră decizională la Camera Deputaţilor şi acolo urmează să se ia decizia", a declarat premierul Emil Boc în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică. "Am înţeles că aici există o dispută şi trebuie găsită o soluţie de echilibru care să protejeze ambele părţi, dar, repet, nu am discutat în detaliu acest subiect", a adăugat el.
Premierul aruncă răspunderea, integral, pe umerii parlamentarilor
La insistenţele jurnaliştilor, care l-au întrebat, clar, dacă Guvernul are de gând să dea curs cererii FMI, premierul a arătat din nou cu degetul spre Parlament, spunând că "subiectul este la Parlament, acolo se ia decizia".
Nici Consiliul Concurenţei nu are o poziţie clară în ceea ce priveşte posibila modificare a Ordonanţei Creditelor, cerută de Fond. Într-un comunicat oficial remis presei, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, susţine că este nevoie de o lege care să fie şi în avantajul consumatorilor "dar, în acelaşi timp, să nu afecteze sistemul bancar". "Atât noi, cât şi reprezentanţii FMI am fost de acord că este foarte important să fie menţinută stabili