În paralel cu expoziţia „Podoaba rece a vieţii“, dedicată Hertei Müller la Casa Literaturii din Berlin, în capitala Germaniei se desfăşuară o serie de simpozioane, lecturi publice şi spectacole legate, direct sau indirect, de biografia laureatei Premiului Nobel pentru Literatură. Conferinţa internaţională, intitulată „Crimele dictaturilor din Europa răsăriteană“, ocupă în acest context un loc special.
În paralel cu expoziţia „Podoaba rece a vieţii“, dedicată Hertei Müller la Casa Literaturii din Berlin, în capitala Germaniei se desfăşuară o serie de simpozioane, lecturi publice şi spectacole legate, direct sau indirect, de biografia laureatei Premiului Nobel pentru Literatură.
Conferinţa internaţională, intitulată „Crimele dictaturilor din Europa răsăriteană“, ocupă în acest context un loc special. La conferinţa organizată de Casa Literaturii din Berlin, Fundaţia Robert Bosch şi Memorialul din închisoarea Stasi, Berlin-Hohenschönhausen, au fost invitaţi istorici, publicişti, scriitori din mai multe ţări care şi-au propus să prezinte şi să discute aspecte legate de stadiul reconsiderării critice a trecutului comunist.
Cei care au susţinut comunicări legate de istoria recentă au venit din Belarus, Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Polonia, România şi Ungaria. Directorul Casei Literaturii, Ernest Wichner, originar din România, în anii 1970 membru al Grupului de Acţiune Banat, a subliniat necesitatea documentării ilegalităţilor şi crimelor comise de către regimurile comuniste din est.
Totodată, el a arătat importanţa integrării acestor aspecte în istoria naţională a acestor state.
Faptul că acest proces decurge anevoios, chiar şi în Germania, a fost exemplificat de către Helmuth Frauendorfer de la Memorialul din fosta închisoare Stasi din Hohenschönhausen. (Frauendorfer, originar şi el din România, fusese bătut în anul 1984 de către ofiţer