Jurnalistul şi criticul francez Felix Feneon a fost primul om care scria ştiri sub formă de mesaje scurte, adevărate nuvele cum aveau să fie descrise mai târziu, cu 100 de ani înainte de apariţia Twitter-ului.
Tehnica folosită de reţeaua socială Twitter, cu mesaje scurte, de doar 140 de caractere, a revoluţionat, într-o oarecare măsură, internetul, permiţând apariţia micro-bloggingului. Iniţial gândit ca un site pe care oamenii să-şi scrie gândurile, impresiile şi părerile prim SMS, Twitter a ajuns o platformă care generează, distribuie, comentează şi analizează ştiri din întreaga lume, printre altele, scrie site-ul Ireneserrano.
Cu toate acestea, deşi Twitterul a fost creat în 2007, ideea adusă de acesta nu este una nouă. Surprinzător, cu 100 de ani în urmă, apărea primul "twitterist", sau cel puţin ceea ce se înţelege în prezent prin această denumire. Jurnalistul şi criticul de artă francez Felix Feneon (1861-1944), reuşea, în 1907, să redea în ştiri de doar trei rânduri, în ziarul Le Matin 1220 nouvelle, informaţii scurte, dar concise, despre întâmplări stranii şi dure din Franţa. Feneon era prieten cu Toulouse-Lautrec, Bonnard şi Signac, fiind cel care l-a descoperit pe pictorul Georges Seruat. A fost, se pare, totodată, şi un vizionar.
Acum trei ani, în 2007, Luc Sante a tradus aceste aşa numite "nuvele în trei rânduri" în engleză, fiind publicate şi popularizate de New York Review of Books. Vicente Molina Foix a făcut acelaşi lucru, în spaniolă, pulicându-le în cartea "Novelas en tres lineas". De curând, Joanna Nebrosky a ilustrat câteva dintre aceste "nuvele", informează Huffington Post, în numărul de ieri.
Citeşte pe adevarul.es câteva dintre "tweeturile" lui Feneon, publicate la 1907 şi află unde anume îl poţi găsi astăzi, pe Twitter, pe intelectualul francez.