"Economia duduia mai acum vreo doi, trei ani. Cel puţin, la Guvern duduiala se auzea. Tocmai pentru că avem economie şi pentru că duduie, avem şi un minister, un ministru, un aparat birocratic stufos. Ce avem de fapt, veţi vedea la România, te iubesc! : sute, mii de hectare de ruine, de moloz, colţuri de clădiri abandonate rămase dovada unei industrii, dar şi dovada neputinţei politicienilor noştri", a mărturisit Alex Dima, cel care prezintă în ediţia din 31 octombrie a emisiunii România, te iubesc! o anchetă uluitoare despre situaţia în care se află coloşii industriali din ţara noastră.
Dacă în urmă cu 60 de ani românii se lăudau cu timpul record în care erau capabili să pună o industrie pe picioare, acum sunt tot fruntaşi. În ceea ce priveşte timpii record în care reuşesc să-şi culce la pământ industria, din păcate. În ultimii 20 de ani, au fost făcute una cu pământul fabrici, uzine, centre de cercetare, combinate, iar toate aceste locuri au încăput pe mâinile hoţilor de tot felul. "Din combinatele patriei se fură tot. De la fier până la cărămidă, cabluri, ferestre... tot. La Republica ne-am întâlnit cu hoţii de fier vechi. Mulţi. La Tractorul Braşov umblă în voie prin centrul de cercetare, la Călan nu-i mai întreabă nimeni de sănătate", a povestit corespondentul Ştirilor Pro Tv. "Nu ei sunt însă vinovaţi de dezastru. Ei doar fac ecologizare în urma firmelor care au distrus şi furat tot ce era metal sau se putea vinde. După care toate au intrat în faliment", a mai continuat el.
"Reţeta" dezastrului din industria românească a fost peste tot aceeaşi: s-au acumulat datorii uriaşe, mulţi angajaţi, a dispărut piaţa de desfacere, materia primă era scumpă, iar directorii au fost numiţi pe criterii politice. Pe lângă miliardele de dolari investite în platformele industriale duse pe apa sâmbetei, locuitorii acestor zone au rămas fără locuri de muncă şi trăies