În Marea Britanie, o judecătoare a fost ameninţată cu excluderea din magistratură pentru că a evacuat ilegal o româncă din locuinţă. La Bucureşti, sancţiunile dure pentru magistraţi rămân iluzorii chiar şi în speţe foarte grave.
O amendă de 2.000 de lire şi recomandarea de „excludere din magistratură". Aceste sancţiuni i-au fost aplicate unui magistrat din Marea Britanie după ce a încercat să evacueze abuziv o româncă. În plus, judecătoarea Stephanie Lippiatt a fost obligată să suporte costurile procesului - 1900 de lire - şi costurile apărării - 5.000 de lire sterline. În final, ca urmare a acuzaţiei că „a compromis magistratura" din Marea Britanie, judecătoarea a demisionat.
Ceea ce s-a întâmplat însă la Londra este rarisim la Bucureşti. Raportul Comisiei Europene asupra Justiţiei din România, publicat în vara acestui an, a criticat aspru rezultatele sistemului disciplinar din justiţia română, pe care le-a numit „neconvingătoare". Documentul menţionează că în privinţa magistraţilor suspectaţi de corupţie sunt „deschise puţine cazuri disciplinare", iar sancţiunile CSM „par uşoare".
15% pe o lună pentru cazul Voicu
Exemplele concrete sunt încă şi mai răsunătoare decât concluziile reci ale Comisiei Europene. Judecătorul Cristian Jipa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit, în această vară, mai puţin cu 15% din salariul pe o lună pentru implicarea sa în imensul scandal Voicu. Potrivit procurorilor, magistratul Jipa s-a întâlnit într-un restaurant cu senatorul PSD Cătălin Voicu şi i-a promis acestuia că se va interesa cine soluţionează un dosar penal de la Curtea Supremă. În dosarul respectiv avea interese colegul de partid al lui Voicu, senatorul Alexandru Mazăre. Sancţiunea, considerată extrem de blândă, dată lui Jipa de CSM a venit după ce DNA l-a pus sub acuzare pe judecător pentru complicitate la trafic de influenţă. P