Apropierea alegerilor parțiale în Statele Unite, care vor avea loc săptămâna următoare, pe lângă implicațiile politice, care vor complica, probabil, prezidențiatul lui Barack Obama, mai ridică un subiect interesant de discuție. Felul în care o decizie a Curții Supreme schimbă raporturile financiare, deci și șansele la victorie, între candidați.
În discursul său anual, State of the Union, președintele american, Barack Obama, critica o lege adoptată la începutul acestui an de Curtea Supremă , considerând că aceasta “inversa o lege veche de un secol pentru a face loc intereselor ilegitime”. Noua lege, care modifica o prevedere ce funcționa din prima jumătate a secolului trecut, permite sindicatelor sau corporațiilor să susțină financiar nelimitat campaniile electorale ale candidațiilor la funcții federale. Modificarea, adoptată la limită (5 la 4), stipula că restricționarea dreptului corporațiilor de a contribui la campaniile electorale încalcă Primul Amendament.
Poziția președintelui american a avut o susținere puternică în opinia publică, un sondaj relevând că 80% din cetățeni ( 76% din republicani) se opuneau acestei modificări.
Efectele noii prevederi
Deși există o limită financiară a contribuțiilor directe, care se păstrează, practic nu există nicio limitare asupra sumelor de bani pe care o corporație le poate folosi, într-o campanie electorală, pentru susținerea unui candidat, atâta timp cât nu există nicio coordonare între echipa de campanie și donator.
Efectul prevederii este că finanțările pentru campania electorală au înregistrat o creștere abruptă prin raportare la alegerile trecute, creștere care se poate pune pe seama investițiilor indirecte ale corporațiilor. Într-un articol publicat la începutul lunii octombrie, cotidianul american Washington Post observa că sumele aruncate în joc au crescut de cinci ori față de anul 2